Huurovereenkomst genereren

Vanuit een dossier kun je gemakkelijk huurovereenkomsten aanmaken.
Om een huurovereenkomst aan te maken ga je naar een Dossier
Zorg ervoor dat je bij elk betrokken contactpersoon alle relevante informatie hebt ingevuld (denk dan aan telefoonnummers, e-mailadressen of bankrekeningnummers). Als je op de contactpersoon klikt dan wordt je doorgestuurd naar de betreffende contactpersoon

Voorbereiden

Vervolgens klik je op het tabblad "Contracten".

Wil je meerdere huurders/bewoners/eigenaren of borgstellers toevoegen aan een overeenkomst? Voeg deze dan toe onder het tabblad "Algemene informatie"!
Op de pagina die getoond wordt kun je toelichtingen downloaden van de standaard huurovereenkomsten die Pararius beschikbaar heeft gemaakt. Onderaan de pagina vind je de Algemene Huurvoorwaarden.
Klik op "Maak contract" om te beginnen met het aanmaken van de huurovereenkomst.
In het scherm dat geopend wordt dien je nog een aantal zaken in te voeren. Het gaat om 3 tabbladen die hieronder uitgelegd worden.

1. Tabblad "Data"

Hier geef je aan wanneer de verhuur gestart wordt, het aantal maanden dat de woning verhuurd is en tot wanneer de overeenkomst loopt. Als het een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd betreft dan gaat het om de periode dat opzegging van de huurovereenkomst uitgesloten is.

2. Tabblad "Prijs"

In dit tabblad voer je de prijzen/kosten in welke op de overeenkomst moeten komen. De contractengenerator zorgt ervoor dat alle totalen bij elkaar worden opgeteld. Dit geldt ook voor "Bedrag eerste betaalperiode". Als de verhuur halverwege de maand begint dan zal de contractengenerator automatisch het bedrag voor de eerste betaalperiode berekenen.
Let op: er zijn meerdere categorieën mogelijk maar enkel het veld "Totaal bedrag leveringen en diensten" worden in de standaard huurovereenkomsten van Pararius geplaatst. Wil je dit aanpassen? Maak dan gebruik van de Template Tool

3. Tabblad "Opties"

In dit tabblad kun je de laatste opties selecteren. Het veld "Wij beheren het contract" geeft je de mogelijkheid om een datum in te voeren. Op deze datum krijg je een melding dat de huurovereenkomst afloopt. Dit kun je vrij invoeren aan de hand van de gestelde voorwaarden in de overeenkomst. De overige velden worden enkel gebruikt voor aangepaste huurovereenkomsten (dus niet in de standaard huurovereenkomsten van Pararius).

Als je alle benodigde gegevens hebt ingevuld dan klik je op "Contract opslaan" en worden alle gegevens opgeslagen.
Ben je iets vergeten? Klik dan op "Bewerk".

De huurovereenkomst genereren

Een ingevulde huurovereenkomst kun je aanmaken door naar het knopje "Contract" te gaan. Hier krijg je de keuze om een "Standaard template" (standaard Pararius huurovereenkomsten) of "Custom template" (zelfgemaakt document) uit te kiezen. Er zijn veel verschillende huurovereenkomsten die Pararius voor je heeft klaargezet. Kies dus het document dat je nodig hebt!

Let op: de Engelstalige huurovereenkomsten zijn niet rechtsgeldig. Je dient de ondertekenaars altijd de Nederlandse huurovereenkomsten te laten ondertekenen!
Als je de gewenste huurovereenkomst hebt aangeklikt dan zal deze als download worden aangeboden. De download zal een Word-document zijn. Je kunt dit in jouw tekstbewerker (bijvoorbeeld Word, Pages of OpenOffice) nog aanpassen alvorens je het document aanbiedt aan de betrokken partijen.

Opslaan en verzenden

De overeenkomst zal dus als download aangeboden worden. Ook zal het document opgeslagen worden in Pararius Office onder "Bestanden" en "Contract (niet getekend)" zodat je een aangemaakt document altijd kunt terugvinden.

Hier opgeslagen bestanden kun je ook direct mailen aan de betrokkenen. Let wel goed op welke documenten je verstuurd. Ze worden als bijlage aan de mail toegevoegd.
Let op: verstuur een huurovereenkomst altijd als PDF-bestand zodat de betrokkenen de huurovereenkomst niet meer kunnen aanpassen. Een PDF-bestand kun je onder andere met Word aanmaken door de huurovereenkomst, via "Opslaan als", op te slaan als PDF-bestand (in plaats van als een doc-bestand). Klik hier voor een korte uitleg.
Je kunt ook getekende of niet getekende huurovereenkomsten opslaan in het dossier in Pararius Office. Dit doe je door op "Bestanden kiezen" te klikken en vervolgens het bestand te selecteren dat je hier wil opslaan. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor andere bestanden die je hier wil opslaan. Erg handig als je alle documenten op één plek wil houden.