Hoe weet ik zeker dat mijn digitaal ondertekende document geldig is?

Hoe weet ik zeker dat mijn digitaal ondertekende document geldig is?

De informatie in dit artikel is afkomstig uit een document dat geschreven is door Joost Hament van Zynyo. Het doel van dit document is om uit te leggen wat het verschil is tussen analoog en digitaal ondertekenen. 
Heb je hier vragen over? Laat het ons dan weten. 

Onderaan de pagina vind je deze informatie bijgevoegd in een document. Dit document kun je ook aanbieden aan jouw opdrachtgevers.

  1. Van tijd tot tijd komt er vanuit de markt de vraag waarom bij digitale handtekeningen paraferen niet langer nodig is. Omdat in sommige sectoren de gewoonte tot paraferen zo diep is ingebakken, bestaat er ‘koudwatervrees’ ten aanzien van het loslaten daarvan. In dit memo probeer ik zo eenvoudig mogelijk uit te leggen waarom de digitale handtekening fundamenteel anders is dan een natte handtekening, en dat paraferen niet nodig is.
  2. Het uitgangspunt is dat een document met een geldige digitale handtekening bij de wet dezelfde rechtsgeldigheid als een document met een nat geschreven handtekening. Hierover zijn ook in Europa afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in de Europese eIDAS-Verordening [bron 1].
  3. Wanneer is een digitale handtekening geldig? Het antwoord daarop is in primair van technische aard, en daarnaast juridisch. De technische normen waaraan een digitale handtekening moet voldoen zijn omschreven in zogenaamde ETSI-normen [bron 2]. Software die digitaal ondertekenen mogelijk maakt moet deze normen in acht nemen teneinde ook geldig te zijn. 
  4. Volgens de ETSI-norm is een digitale handtekening opgebouwd uit een (i) zegel dat wordt toegevoegd aan het document, (ii) een tijdstempel waaruit het tijdstip van ondertekening blijkt en (iii) authenticatie van de ondertekenaar(s). 
  5. Het zegel stelt vast wat het ondertekende document is en voorkomt dat het kan worden vervalst. Het waarborgt aldus de integriteit van het document. De gebruiker kan dit ten allen tijden checken. Als het ondertekenede document geopend wordt, verschijnt er een blauwe balk, waarop geklikt kan worden:



  6. Als vervolgens geklikt wordt op ‘Signature Panel’ dan wordt informatie zichtbaar over de bestanddelen digitale handtekening: 



  7. Onder meer komt terug dat het document niet is gewijzigd sinds de ondertekening: ‘Document has not been modified since the signature was applied’. Dit is een belangrijke constatering, want het betekent dat paraferen niet nodig is in geval van een digitale ondertekening. Immers, een verandering / toevoeging – zoals in het onderstaande document de rode arcering - aan het ondertekende document naderhand betekent dat in de blauwe balk dit zichtbaar wordt:



  8. Heruit blijkt dat de initiële digitale handtekening niet meer geldig is, omdat deze niet gezet is ter accordering van het gewijzigde document. Indien een koop- of huurovereenkomst in de analoge wereld nog geparafeerd wordt, is dat dus in de digitale omgeving niet langer juridisch nodig. Het zegel vervangt het paraferen, en kan naderhand altijd geconsulteerd worden via de blauwe balk in Adobe. Het feit dat digitale handtekeningen-platforms paraferen nog wel aanbeden wordt als functionaliteit, heeft te maken om de praktijk die paraferen gewend is, te faciliteren, maar dat heeft verder geen juridische waarde.
    • Related Articles

    • Digitaal ondertekenen instellen

      Een document ondertekenen kan op verschillende manieren. Vanuit Pararius Office is het mogelijk om digitaal een handtekening te laten zetten door betrokkenen. Deze dienst wordt aangeboden door Zynyo en is direct geïntegreerd in Pararius Office. ...
    • Document digitaal laten ondertekenen

      Een document digitaal laten ondertekenen gaat snel en gemakkelijk vanuit Pararius Office. Het document dient eerst in Pararius Office gemaakt te worden of je kunt een document uploaden in Pararius Office. Hieronder staat uitgelegd wat je moet doen. ...
    • Welke ondertekenmethodes kan ik gebruiken om een document digitaal te laten ondertekenen?

      Een document kan met 3 verschillende methodes ondertekend worden. Er kan maar meerdere methodes gelijktijdig gebruikt worden. Je kunt per contactpersoon een andere methode selecteren. De ondertekenaars krijgen altijd een uitnodiging per e-mail. De ...
    • Webinar - Digitaal documenten ondertekenen met Zynyo!

    • Digitaal ondertekenoverzicht

      Als een digitaal ondertekenverzoek is verstuurd, dan vind je het terug in het Overzicht.  In het overzicht zie je 3 tabbladen terug: In afwachting, Afgerond en Gefaald.  In afwachting Alle ondertekenverzoeken die nog bezig zijn, zul je terugvinden in ...

    Heb je vragen?

      Mis je iets?

      Geef aan ons door wat je mist of wat onduidelijk is! We zullen dan ons best doen om jouw suggesties te verwerken.