Koopovereenkomsten genereren

Koopovereenkomsten genereren

Een koopovereenkomst maak je aan via het koopobject

Voorbereiding

Je gaat naar het tabblad "Verkoop".In dit scherm vul je onder andere de koper(s) en verkoper(s) in. Je kiest hier een contactpersoon uit de database of je maakt een nieuw contactpersoon aan. 
Let op: hoe meer informatie je betreffende de contactpersonen invult, hoe meer informatie ook in de koopovereenkomst komt!
Als de koper een relatie heeft dan kun je de relatie aanmaken en beide personen hier aan toevoegen. Een relatie voeg je toe als je "Contacten" gaat en op "Relatie aanmaken klikt. Hier selecteer je vervolgens de contactpersonen die je wil koppelen en selecteer je wat de aard van de relatie is. Beide contactpersonen zullen dan op de koopovereenkomst te zien zijn. 

Naast "Overdracht" vind de knop "Contract". Als je met de muis over deze knop gaat dan krijg je de mogelijkheid om de juiste koopovereenkomst te selecteren. Het is belangrijk dat je het juiste model kiest omdat dit ook invloed heeft op het resultaat!

Als je het verkeerde model hebt gekozen en deze hebt ingevuld, dan dien je opnieuw te beginnen. Het is dan ook belangrijk om het juiste model te selecteren!

Opstellen

In dit voorbeeld gaan we uit van een koopovereenkomst voor een appartement in eigendom. De verschillen tussen de koopovereenkomstmodellen zijn voor deze uitleg verwaarloosbaar. 

Als je een koopovereenkomstmodel hebt uitgekozen dan kun je beginnen met deze in te vullen. Dit doe je door, waar nodig, informatie aan te vullen. 
Let op: als je de pagina verlaat (bijvoorbeeld als je een koopovereenkomst hebt gegenereerd of Pararius Office verlaat) dan moet je de pagina altijd opslaan. Wanneer je de pagina niet opslaat dan zal de ingevoerde data verloren gaan!
De knop om op te slaan vind je rechtsboven. 

Aan de linkerzijde vind je alle "clausules". Je dient elke clausule af te gaan om de koopovereenkomst zo compleet mogelijk te kunnen genereren. Je kunt ook zelf clausules toevoegen door op het plustekentje (+) te klikken. Deze toegevoegde clausule kun je bij een volgende koopovereenkomst hergebruiken. 
Als je een clausule hebt geopend dan kun je in het midden de velden (behorende tot de clausule) invullen. Deze velden komen ook allemaal in de koopovereenkomst!De meeste clausules vergen toevoegingen aan de artikelen. Zo moet je, per artikel, een aantal zaken nader invullen. Dit doe je door de velden onder het artikel te gebruiken en de juiste optie te selecteren. Het artikel zal dan automatisch worden opgevuld. 
Aan de rechterbovenzijde van elk artikel vind je een vinkje. Als je dit vinkje uitgeschakeld dan zal het gehele artikel doorgestreept worden en ook als dusdanig in de koopovereenkomst komen te staan. Tip: bij elk artikel kun je nog tekst toevoegen. Deze zal dan onder het artikel worden toegevoegd.

Genereren

Als je alle clausules hebt ingevuld dan ben je klaar om de koopovereenkomst te genereren. 
Dit doe je door rechtsboven in met de muis over "Genereer' te gaan. Hier krijg je de keuze om een "Standaard template" (standaard koopovereenkomst) of "Custom template" (zelfgemaakt document) uit te kiezen.
Vervolgens kun je kiezen welke onderdelen van de koopovereenkomst wil genereren. Je kunt natuurlijk ook alle onderdelen in een keer opvragen!Pararius Office maakt het document aan en biedt het als download aan als het klaar is. Let op: dit kan even duren!

Let op: de wijze waarop de download op jouw computer komt kan verschillen per browser en besturingssysteem! 
De download zal een Word-document zijn. Je kunt dit in jouw tekstbewerker (bijvoorbeeld Word, Pages of OpenOffice) nog aanpassen alvorens je het document aanbiedt aan de betrokken partijen. 

Opslaan en verzenden

De overeenkomst zal dus als download aangeboden worden. Ook zal het document opgeslagen worden in Pararius Office onder "Bestanden" en "Contract (niet getekend)" zodat je een aangemaakt document altijd kunt terugvinden. 


Hier opgeslagen bestanden kun je ook direct mailen aan de betrokkenen. Let wel goed op welke documenten je verstuurd. Ze worden als bijlage aan de mail toegevoegd. 
Let op: verstuur een koopovereenkomst altijd als PDF-bestand zodat de betrokkenen de koopovereenkomst niet meer kunnen aanpassen. Als je een document via Pararius Office verstuurt, kun je deze automatisch laten omzetten in een Word-bestand. Klik hier voor meer informatie.
Je kunt ook getekende of niet getekende koopovereenkomsten opslaan in het bestandsbeheer van de woning in Pararius Office. Dit doe je door op "Bestanden kiezen" te klikken en vervolgens het bestand te selecteren dat je hier wil opslaan. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor andere bestanden die je hier wil opslaan. Erg handig als je alle documenten op één plek wil houden. 

Digitaal ondertekenen

Je kunt een koopovereenkomst ook digitaal laten ondertekenen via Pararius Office. Op deze pagina vind je een korte uitleg hierover. 
Let op: sommige banken accepteren koopovereenkomst alleen als ze met minimaal "IDIN" ondertekend zijn! Dit is mogelijk via Pararius Office!

  • Related Articles

  • Huurovereenkomst genereren

   Vanuit een dossier kun je gemakkelijk huurovereenkomsten aanmaken.  Om een huurovereenkomst aan te maken ga je naar een Dossier.  Zorg ervoor dat je bij elk betrokken contactpersoon alle relevante informatie hebt ingevuld (denk dan aan ...
  • Templates maken met de Template Tool

   Pararius Office maakt het voor je mogelijk om zeer gemakkelijk veelgebruikte documenten te genereren met behulp van beschikbare data. Hierdoor bespaar je veel tijd in jouw dagelijkse werkzaamheden. Dit betekent onder andere dat je niet meer handmatig ...
  • Afspraken maken

   Jouw agenda is een belangrijk onderdeel van jouw werkzaamheden en je probeert om hem zo vol mogelijk te krijgen (of juist niet). Daarom kun je de agenda altijd snel terugvinden. Je vindt de agenda namelijk linksboven in elk scherm van Pararius ...
  • Facturen maken

   In Pararius Office is het mogelijk om facturen te maken die ingevuld worden met beschikbare data uit de database. Het is mogelijk om meerdere soorten facturen op te maken in Pararius Office; Huurfactuur: dit is de eerste factuur voor de huurder of ...
  • Webinar - Koopovereenkomsten maken, fluitje van een cent!

  Heb je vragen?

   Mis je iets?

   Geef aan ons door wat je mist of wat onduidelijk is! We zullen dan ons best doen om jouw suggesties te verwerken.