Inloggen met Passkey

Om in te loggen kun je ervoor kiezen om een Passkey te gebruiken. Met een Passkey wordt het inloggen vele malen makkelijker! In dit artikel leggen we je hier meer over uit.
De eerste keer dat je inlogt moet je de Authenticator-app instellen. Deze app blijft nodig om de Passkey te herstellen of opnieuw in te stellen. We raden je aan om de app te behouden omdat deze nog steeds nodig is als de Passkey niet werkt!

Wat is een Passkey?

Passkeys zijn een vorm van authenticatie waarmee je gemakkelijk kunt inloggen in een account. In essentie wordt een Passkey opgeslagen op een apparaat dat je bij de hand hebt en wanneer je in de toekomst wil inloggen via dit apparaat, zorgt de passkey ervoor dat je kunt inloggen. Het enige wat je hoeft te doen is de biometrie (vingerafdruk, gezichtsherkenning of pincode) van jouw apparaat te gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om de Passkey op te slaan op het apparaat waarmee je inlogt, jouw smartphone of een beveiligingsleutel (USB-stick).
Dit houdt dus in dat je met een simpele handeling kunt gaan inloggen in Pararius Office!

Wat moet je doen?

Je logt in zoals je gewend bent. Na het invullen van de eenmalige code krijg je de vraag om een “toegangscode” in te stellen. Je kunt zelf kiezen op welk apparaat je de passkey wil instellen. Dit kan het apparaat wat je dan gebruikt zijn, maar ook je smartphone of een beveiligingssleutel (USB-stick).

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe het proces er in Windows uit ziet. Op andere besturingssystemen zal het er vergelijkbaar uit zien.

je kiest zelf waar de Passkey opgeslagen wordt. Dit besluit je als je de Passkey gaat aanmaken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van Passkeys die je kunt instellen:
  1. Passkey op computer (desktop/laptop): dit zal dan het apparaat zijn waarmee je wil inloggen in Pararius Office. Je selecteert waarmee je de Passkey wil verifiëren. Dit gebeurt vaak via de vingerafdrukscanner, gezichtsscan of pincode.
  2. Passkey op smartphone: we raden aan om hiervoor jouw eigen smartphone te gebruiken. Als je deze optie selecteert krijg je een QR-code te zien. Deze dien je te scannen met jouw smartphone. Vervolgens krijg je de keuze om de Passkey op te slaan en kun je inloggen met jouw smartphone.
  3. Beveiligingsleutel: je kunt hiervoor geen standaard USB-stick gebruiken. Dit is een apparaat dat zowel via USB, bluetooth als via een NFC-chip verbonden kan worden. Je dient het apparaat hiervoor bij de hand te hebben. Om deze Passkey in te stellen volg je de instructies op het scherm.

Hoe te gebruiken?

Als je gaat inloggen in Pararius Office dan kan dat via de route die je gewend bent, maar je kunt ook kiezen om in te loggen met de Passkey.

Afhankelijk van welke Passkey je hebt ingesteld, zul je jezelf moeten identificeren. Als je klikt op "Doorgaan met passkey" dan wordt het inlogproces automatisch gestart.
Als je het apparaat waarop je inlogt deelt met andere collega's, krijg je een scherm te zien waar je het juiste account (jouw account) moet selecteren!
Hieronder vind je voorbeelden van wat je kunt verwachten per Passkey:
  1. Passkey op computer (laptop/desktop): je krijgt de mogelijkheid om met biometrie jouw identiteit te verifiëren. Je kunt hiervoor dezelfde methode gebruiken als waarmee je het apparaat ontgrendelt. Dit gebeurt vaak via de vingerafdrukscanner, gezichtsscan of pincode.
  2. Passkey op smartphone: er wordt verbinding gemaakt met jouw smartphone. Je krijgt hier een scherm op te zien waarin gevraagd wordt jezelf te verifiëren. Dit kan dezelfde methode zijn waarmee je jouw smartphone ontgrendelt. Dit gebeurt vaak via de vingerafdrukscanner, gezichtsscan, patroon of pincode.
  3. Beveiligingsleutel (USB-stick): dit is een gespecialiseerde USB-stick waarop je Passkeys en wachtwoorden kunt opslaan. Als je hebt gekozen om de Passkey hierop te zetten, dien je de USB-stick in te voeren als hierom gevraagd wordt.
In de meeste gevallen zul je na het verifiëren van de Passkey binnen enkele seconden ingelogd zijn. Hiervoor is geen wachtwoord of Authenticator-app meer nodig!

Tips & Tricks

1. Met een Passkey kun je de biometrie van jouw apparaat gebruiken om in te loggen. Dit is vaak sneller en makkelijker dan andere inlogmethodes. Je kunt bijvoorbeeld inloggen met de vingerafdrukscanner van jouw apparaat (als deze een scanner heeft), via gezichtsherkenning (als dit ondersteunt wordt) of met een pincode.
  2. Jouw smartphone ondersteunt waarschijnlijk een vorm van biometrische ontgrendeling. We raden je dan ook aan om jouw smartphone te gebruiken om in te loggen omdat je deze immers vaak bij de hand hebt. Het inloggen duurt slechts enkele seconden!
  3. Gebruik je niet altijd dezelfde computer om in te loggen? Zet de Passkey dan op je smartphone!
  4. Werken meerdere medewerkers op dezelfde computer? Dat is geen probleem zolang elke medewerker een eigen inlog heeft. In dit artikel vertellen we je meer over het beheren van gebruikers.

Vragen?